در زمان آموزش الگوهای هارمونیک و یادگیری معامله در بازارهای مالی آیا تا به حال به این فکر کردهاید که چرا برخی از الگوها و نسبتها که برای تحلیل استفاده میشوند هم در طبیعت و هم دربازارهای مالی به طور مکرر تکرار میشوند؟ از ساختار مارپیچ صدفها گرفته تا حرکت سیارات و نوسانات قیمت سهام، به نظر میرسد یک نظم پنهان در پس این پدیدهها وجود دارد. اینجاست که اعداد فیبوناچی وارد صحنه میشوند؛ اعدادی که از دل یک دنباله ساده ریاضی بیرون آمدهاند، اما کاربردهای شگفتانگیزی در حوزههای مختلف، از جمله بازارهای مالی، پیدا کردهاند.
در این مقاله، قصد داریم به دنیای جذاب اعداد فیبوناچی سفر کنیم و بعد از آشنایی با اعداد فیبوناچی با نحوه استفاده از آنها در تحلیل بازارهای مالی آشنا شویم. با ما همراه باشید تا دریابیم که چگونه این اعداد ساده، میتوانند به ما در پیشبینی حرکت قیمتها و تصمیمگیری بهتر در سرمایهگذاری کمک کنند.
اعداد فیبوناچی چیست؟
اعداد فیبوناچی یک دنباله عددی است که در آن هر عدد، حاصل جمع دو عدد قبلی خود است. این دنباله به نام لئوناردو فیبوناچی، ریاضیدان ایتالیایی قرن سیزدهم نامگذاری شده است. اعداد فیبوناچی به صورت زیر نوشته میشوند:
0، 1، 1، 2، 3، 5، 8، 13، 21، 34، ...
یکی از ویژگیهای جالب اعداد فیبوناچی در ترید، نسبت بین اعداد متوالی این دنباله است. با افزایش اعداد، نسبت هر عدد به عدد قبلی خود به عددی نزدیک به 1.618 میل میکند. این عدد را نسبت طلایی مینامند و در بسیاری از پدیدههای طبیعی و هنری یافت میشود. حتی میتوان گفت راز کائنات با اعداد فیبوناچی گره خورده است. این دنباله عددی ساده، نظمی شگفتانگیز در پس پدیدههای طبیعی و بازارهای مالی نشان میدهد که به ما در درک بهتر جهان کمک میکند.
کاربرد اعداد فیبوناچی در بازارهای مالی
در بازارهای مالی، از اعداد فیبوناچی برای شناسایی سطوح حمایت و مقاومت، پیشبینی نقاط بازگشت قیمت و تعیین اهداف قیمتی استفاده میشود. ابزارهای فیبوناچی به معاملهگران کمک میکنند تا سطوح کلیدی در نمودار قیمت را شناسایی کنند که در آن احتمال تغییر جهت روند افزایش مییابد. حال بعد از آشنایی با اعداد فیبوناچی و کاربرد آنها میخواهیم شما را با ابزار های مخصوص که برای تحلیل با فیبوناچی استفاده میشود آشنا کنیم.
انواع ابزارهای فیبوناچی
فیبوناچی اصلاحی:
این ابزار برای شناسایی سطوح اصلاحی قیمت در یک روند استفاده میشود. سطوح رایج فیبوناچی اصلاحی عبارتند از 23.6 درصد، 38.2 درصد، 50 درصد و 61.8 درصد.
فیبوناچی اکستنشن:
این ابزار برای پیشبینی اهداف قیمتی در یک روند استفاده میشود. سطوح رایج فیبوناچی اکستنشن عبارتند از 138.2 درصد و 161.8 درصد.
فیبوناچی پروجکشن:
این ابزار برای شناسایی سطوح حمایت و مقاومت در یک روند جدید استفاده میشود.
مزایای استفاده از اعداد فیبوناچی در فارکس، بورس و یا ارز دیجیتال
شناسایی سطوح کلیدی:
اعداد فیبوناچی به معاملهگران کمک میکنند تا سطوح حمایت و مقاومت مهمی را در نمودار قیمت شناسایی کنند.
تعیین اهداف قیمتی:
با استفاده از ابزارهای فیبوناچی، میتوان اهداف قیمتی احتمالی را تعیین کرد.
کاهش ریسک:
با استفاده از ابزارهای فیبوناچی، میتوان نقاط ورود و خروج بهتری را در معاملات تعیین کرد و در نتیجه ریسک معاملات را کاهش داد. حتی برای مدیریت ریسک و تعیین نقاط ورود و خروج به معامله کاربرد دارد که در ادامه مقاله در رابطه با آن صحبت خواهیم کرد.
نحوه محاسبه ضرایب فیبوناچی
همانطور که برای معرفی اعداد مهم فیبوناچی در بالا به آن اشاره شد، این سری از اعداد با 0 شروع شده و سپس 1 و بعد برای عدد سوم یعنی 1، عدد 0 + 1 شده است. سپس، جمع عدد دوم و سوم (1 + 1) برای رسیدن به عدد چهارم یعنی 2 و به همین منوال. پس از تعدادی عدد اولیه در دنباله، اگر نسبت هر عدد را به عدد بالاتر اندازه گیری کنید، به رقم 0.618 میرسید. برای مثال 34 تقسیم بر 55 برابر است با 0.618 .
اگر نسبت بین اعداد متناوب را اندازی گیری کنید به رقم 0.382 میرسید. برای مثال، 34 تقسیم بر 89 برابر است با 0.382 و توضیحات تا به اینجا کافی میباشد. این نسبتها را "میانه روی" مینامند. خوب، توضیحات اضافی دیگر بس است. با همه آن اعداد، میتوانید یک فیل را هم خواب کنید. میرویم سر اصل مطلب؛ اینها نسبت های فیبوناچی در تحلیل تکنیکال هستند که باید بلد باشید:
سطوح بازگشتی فیبوناچی:
0.236, 0.382, 0.500, 0.618, 0.764
سطوح گسترشی فیبوناچی:
0, 0.382, 0.618, 1.000, 1.382, 1.618
البته نیازی نیست که شما بدانید اعداد مهم فیبوناچی چگونه محاسبه میشوند. نرمافزار نموداری شما این کار را برایتان انجام خواهد داد. بعلاوه، ما یک ماشین حساب فیبوناچی مناسب داریم که میتواند بطور جادویی آن سطوح را برای شما محاسبه نماید. هر چند، همواره بهتر است که با تئوری پایه پشت شاخص آشنا باشید.
لازم به ذکر است معاملهگران از سطوح بازگشتی فیبوناچی به عنوان نواحی احتمالی مقاومت و حمایت استفاده میکنند. از آنجا که بسیاری از معاملهگران مراقب سطوح یکسانی بوده و دستورات خرید و فروش خود را برای ورود به معاملات یا سطوح توقف روی آنها قرار میدهند، سطوح حمایت و مقاومت به حالت پیشگویی از سوی خود معاملهگر متمایل میشود.
معاملهگران از سطوح فیبوناچی گسترشی به عنوان سطوح سود آور استفاده میکنند. بازهم، از آنجا که بسیاری از معاملهگران مراقب سطوح یکسانی بوده و دستورات خرید و فروش خود را برای دریافت سود روی آنها قرار میدهند، این ابزار در اغلب اوقات متمایل به کارا بودن دارد تا پیشگویی از سوی خود معاملهگر.
اکثر نرمافزارهای نموداری هم سطوح بازگشتی فیبوناچی و هم سطوح گسترشی آنرا شامل میشوند. به منظور اعمال سطوح فیبوناچی در نمودارهایتان، شما باید نوسانات بالایی (Swing High) و نوسانات پایینی (Swing Lows) را شناسایی نمایید. یک نوسان بالایی یعنی یک شمع (candlestick) با حداقل دو سقف پایینتر در طرف راست و چپ آن. یک نوسان پایینی یعنی یک شمع (candlestick) با حداقل دو کف بالاتر در طرف راست و چپ آن.
استفاده از سطح بازگشتی فیبوناچی به عنوان سطح حمایت و مقاومت
استفاده از سطوح فیبوناچی میتواند خیلی ذهنی باشد. به هر حال، راههایی وجود دارند که با کمک آنها میتوانید شانس را به نفع خود تغییر دهید. در حالیکه ابزار بازگشتی فیبوناچی خیلی مفید است، نباید به صورت تنها؛ مورد استفاده قرار گیرد. ابزار بازگشتی فیبوناچی باید در ترکیب با سایر ابزارها مورد استفاده قرار گیرد. در این بخش، اجازه دهید آنچه شما تاکنون یاد گرفتهاید را در نظر بگیریم و سعی کنیم از آنها برای داشتن معاملاتی مطلوب استفاده نماییم.
بازگشت فیبوناچی + سطح حمایت و مقاومت
یکی از بهترین راهها برای استفاده از ابزار بازگشت فیبوناچی ، تشخیص سطوح حمایت و مقاومت و بررسی اینکه آیا این سطوح بخوبی با سطوح بازگشتی فیبوناچی همسو ( تنظیم شده) هستند یا خیر؛ میباشد. اگر سطوح فیبوناچی قبلا در سطوح حمایت و مقاومت بودند، و شما آنها را با سایر نواحی قیمت که تعداد زیادی از معامله گران دیگر در حال مشاهده آنها هستند، ترکیب کنید؛ در ان صورت شانس جهش قیمت از آن نواحی خیلی بالاتر میشود. اجازه دهید به مثالی از اینکه شما چگونه میتوانید سطوح مقاومت و حمایت را با سطوح فیبوناچی ترکیب کنید، نگاهی بیندازیم. در زیر نمودار روزانه از USD/CHF نشان داده شده است.
همانطور که مشاهده میکنید، جدیدا دارای یک روند صعودی میباشد. به همه این شمعها (کندلهای) سبز نگاه کنید! شما تصمیم میگیرید به وضعیت خرید USD/CHF وارد شوید. اما سوال این است، " در چه زمانی وارد شوید؟" با استفاده از پایینترین نرخ ثبت شده برای قیمت [در یک بازه زمانی مشخص] در مقدار برابر با 1.0132 در 11 ژانویه برای نوسانات نزولی؛ و بالاترین قیمت ثبت شده [در یک بازه زمانی مشخص] در 1.0899 در 19 فوریه برای نوسانات صعودی ، از ابزار بازگشتی فیبوناچی بهترین استفاده را کردید. حالا نمودار شما؛ با همه آن سطوح بازگشتی فیبوناچی، مطبوع به نظر میرسد.
حالا که ما برای افزایش احتمال رسیدن به یک ورود قابل اطمینان، یک چارچوب داریم؛ میتوانیم به سوال " شما در چه جایی باید وارد شوید؟ " پاسخ دهیم. کمی به عقب نگاه کنید؛ خواهید دید که قیمت 1.0510 ، یک سطح مقاومت خوب در گذشته بوده است و تنها برای تنظیم شدن با 50.0% سطح بازگشتی فیبوناچی رخ داده است. اکنون که شکسته شده است، میتواند به حمایت تبدیل شود و یک موقعیت خوب برای خرید باشد.
اگر شما یک دستور را در جایی در حدود سطح فیبوناچی 50.0% تنظیم کنید، شما احتمالا یک فرد خوشحال و برنده خواهید بود! برخی لحظات بسیار سخت وجود خواهد داشت، بخصوص در آزمودن دوم ِسطح حمایت در تاریخ 1 آوریل . قیمت سعی کرد که به سطح حمایت نفوذ کند، اما در نزدیک شدن به زیرِ آن، شکست خورد. نهایتا، جفت ارز بعد از نوسان صعودی شکسته شد و روند رو به بالای خود را از سر گرفت. شما میتوانید چنین وضعیت مشابهی را برای روند به سمت پایین در نظر بگیرید. موضوع مهم این است که شما باید به دنبال سطوح قیمتی باشید که به نظر میرسد در گذشته؛ جزو مناطق مورد توجه بوده است. اگر درباره آن فکر کنید، شانس بالاتری وجود دارد که قیمت از این سطوح جهش کند. چرا؟
ابتدا، همانطور که در رتبه (سطح) 1 توضیح دادیم، سطوح حمایت یا مقاومت قبلی باید مناطق خوبی برای خرید و یا فروش باشند؛ زیرا سایر معامله کنندگان ، نیز مانند شاهین به این سطوح چشم دوختهاند. دوم، از آنجا که ما میدانیم که تعداد زیادی از معاملهگران، نیز از ابزار بازگشتی فیبوناچی استفاده میکنند، آنها نیز ممکن است به دنبال جهش در این سطوح فیبو (فیبوناچی) باشند. با وجود معاملهگرانی که به دنبال سطوح مقاومت یا حمایت مشابهی هستند، شانس زیادی وجود دارد که در این سطوح قیمتی، سفارشات زیادی وجود داشته باشد. در حالی که تضمینی وجود ندارد که قیمت از آن سطوح جهش کند، حداقل شما میتوانید بیشتر درباره معاملهی خود مطمئن باشید. از این گذشته، قدرت، در اعداد است! به یاد آورید که معامله کردن کلا بر مبنای احتمالات میباشد! اگر شما به آن معاملات دارای احتمال بالاتر بچسبید، در آن صورت شانس بیشتری وجود دارد که در یک رقابت بزرگ پیشگام باشید.
استفاده از سطوح بازگشتی فیبوناچی برای بازو بسته کردن معاملات
لازم به ذکر است فیبوناچی در زمانی دارای بهترین کارکرد میباشد که بازار فارکس دارای روند باشد.
ایده، این است که در تغييرات نرخ بر خلاف روند قبلی، [هنگامی که نرخها خيلی زياد ولی خيلی سريع صعود يا نزول می کنند معمولاً قسمتی از مسير طی کرده را باز می گردند ويا بطور مستقيم نوسان می کنند] (Retracement)، در سطح حمایت فیبوناچی؛ وقتی بازار روند صعودی دارد، خرید انجام شود و در تغييرات نرخ در مسير مخالف روند قبلی، در سطح مقاومت فیبوناچی، وقتی بازار روند نزولی دارد، فروش انجام شود.
یافتن سطوح فیبوناچی تغييرات نرخ بر خلاف روند قبلی ("سطوح بازگشتی فیبوناچی")
به منظور یافتن سطوح بازگشتی فیبوناچی، شما باید نوسانات صعودی (Swing Highs) و نوسانات نزولی (Swing Lows) جدید و قابل توجه را پیدا کنید. سپس، برای روندهای نزولی، بر روی نوسانات صعودی کلیک کنید و مکان نما را به جدید ترین نوسانات نزولی؛ بکشید. برای روندهای صعودی، بر عکس این کار را انجام دهید. بر روی نوسانات نزولی کلیک کنید و مکان نما را به جدیدترین نوسانات به سمت بالا (صعودی) بکشید.
حال به مثالهایی درباره اینکه چگونه سطوح بازگشتی فیبوناچی را در بازارهای ارز بکار ببرید توجه نمایید.
روند صعودی
این نمودار روزانه AUD/USD میباشد.
ما با کلیک بر روی نوسانات نزولی (به سمت پایین) در .6955 در 20 آوریل و کشیدن مکان نما به سمت نوسانات رو به بالا (صعودی) در .8264 در 3 ژوئن، سطوح فیبوناچی را رسم نمودیم. نرم افزار به طور شگفت آوری سطوح بازگشتی را به شما نشان میدهد. همانگونه که از نمودار مشخص است، سطوح فیبوناچی بازگشتی اینگونه بودند:
.7955 (23.6%), .7764 (38.2%), .7609 (50.0%), .7454 (61.8%), و .7263 (76.4%)
حال، انتظار این است که اگر AUD/USD از یک صعود اخیر، بر خلاف روند قبلی تغییرکند، در آن صورت در یکی از سطوح بازگشت فیبوناچی، حمایت دریافت میکند زیرا معامله کننده ها در این سطوح، وقتی قیمتها به عقب برمیگردند، سفارش خرید میدهند. اکنون، اجازه دهید نگاه کنیم که پس از نوسان به سمت بالا (نوسان صعودی) چه رخ داده است.
قیمت، دقیقا در سطح 23.6% به عقب بازگشته است و در دو هفته آتی نیز به پایین امدن ، ادامه داده است. و حتی سطح 38.2% را تجربه کرده است اما نتوانسته به زیرِ این مقدار نزدیک شود. پس از آن، در حوالی 14 جولای، بازار حرکت خود به سمت بالا را از سر گرفته است و در این نوسان صعودی شکسته شده است. به طور واضح، خرید در سطح فیبوناچی 38.2% میتواند یک معامله سود اور طولانی مدت باشد.
روند نزولی
اکنون اجازه دهید ببینیم چگونه میتوانیم از ابزار بازگشتی فیبوناچی در طی دوره روند نزولی استفاده کنیم. در ادامه نمودار 4 ساعته از EUR/USD اورده شده است.
همانطور که مشاهده میکنید، ما نوسانات صعودی خود را در 1.4195 در 25 ژانویه یافتیم و همچنین نوسانات نزولی را در 1.3854 چند روز بعد ، در 1 فوریه یافتیم. سطوح بازگشتی زیر میباشند.
1.3933 (23.6%), 1.3983 (38.2%), 1.4023 (50.0%), 1.4064 (61.8%) و 1.4114 (76.4%).
انتظار برای روند نزولی این است که اگر قیمت از این مقدارِ پایین بر خلاف روند تغییر کند، احتمالا در یکی از سطوح فیبوناچی با مقاومت مواجه میشود، زیرا معامله گرانی که میخواهند در روند نزولی در قیمتهای بهتر، کار کنند، در آنجا آماده ی ارائه سفارش فروش میباشند. اجازه دهید به آنچه در بعد رخ داده نگاه کنیم
آیا زیبا نیست؟! بازار سعی در صعود داشت اما قبل از این که به سطح 50.0% برسد، برای مدت کمی زیر سطح 38.2% متوقف شد. اگر شما سفارشاتی را در سطوح 38.2% یا 50.0% داشتید، ممکن بود در آن معامله سود کلانی ببرید. در این دو مثال، مشاهده میشود که قیمت؛ حمایت و یا مقاومت موقت فارکس را در سطوح بازگشت فیبوناچی، بدست می آورد. به خاطر همه افرادی که از ابزار فیبوناچی استفاده میکنند، این سطوح، به سطوح حمایت و یا سطوح مقاومتی خود به خود تبدیل میشوند.
یک مورد که شما باید در نظر داشته باشید این است که قیمت همیشه از این سطوح، جهش نمیکند. آنها باید بعنوان نواحیِ " مطلوب(مورد نظر)" در نظر گرفته شوند ، و یا باید آنها را " نواحی مرگ" (Kill Zones!) بنامیم. مطالب بیشتر در این زمینه، بعدا به شما آموخته میشود. برای حالا، چیزی وجود دارد که شما باید همیشه در استفاده از ابزار فیبوناچی ان را به یاد داشته باشید و آن ، این است که استفاده از این ابزار همیشه ساده نیست. اگر این ابزار ساده بود، معاملهگران همیشه سفارشات خود را بر مبنای سطوح بازگشت فیبوناچی انجام میدادند و بازار برای همیشه دارای روند بود.
استفاده از سطوح بازگشت فیبوناچی برای تشخیص خطوط روند
حالا که به خوبی میدانید اعداد فیبوناچی چیست میخواهیم در رابطه با استفاده از سطوح بازگشتی آن برای تشخیص خطور روند استفاده کینم. لازم به ذرکر است یک ابزار خوب دیگر برای ترکیب با ابزار بازگشت فیبوناچی، آنالیز خط روند میباشد. پس بالاخره، سطوح بازگشتی فیبوناچی، هنگامی به بهترین شکل کار میکند که بازار دارای روند باشد، این مفهوم زیادی دارد!
به یاد اورید که هرگاه یک جفت ارز دارای روند به سمت بالا و یا به سمت پایین باشد، معامله کنندگان، از سطوح بازگشتی فیبوناچی ، بعنوان راهی برای سوار شدن بر روند (وارد شدن به روی روند)ب استفاده میکنند. بنابراین چرا به دنبال سطوحی نباشیم که سطوح فیبو کاملا با روند، تنظیم شوند (همراستا شوند)؟ اجازه دهید نمودار 1 ساعته از AUD/JPY را مورد بررسی قرار دهیم. همانطور که مشاهده میشود، قیمت در طی دو روز گذشته از یک خط روند صعودی کوتاه مدت پیروی میکند.
شما با خود فکر میکنید، "این، دقیقا در اینجا، یک روند صعودی خوب میباشد. من AUD/JPY را میخرم، حتی اگر این فقط برای یک معامله کوتاه مدت باشد. من فکر میکنم وقتی جفت ارز دوباره به خط روند برسد، دوباره خواهم خرید". قبل از اینکه شما اینکار را انجام دهید، چرا شما به جعبه ابزار فارکس خود مراجعه نمیکنید و ابزار بازگشتی فیبوناچی را بیرون نمی آورید؟ اجازه دهید ببینیم که آیا میتوانیم قیمت ورود دقیق تری داشته باشیم.
در اینجا ما سطوح بازگشتی فیبوناچی را با استفاده از نوسانات نزولی در82.61 و نوسانات صعودی در 83.84 رسم کردیم. توجه کنید که چگونه سطوح فیبوناچی 50.0% و 61.8% با خط روند بالارونده برخورد میکنند. آیا این سطوح میتوانند بعنوان سطوح حمایت بالقوه در نظر گرفته شوند؟ برای دریافتن این موضوع تنها یک راه وجود دارد!
حدس بزنید چه راهی؟ سطح بازگشتی فیبوناچی 61.8% حفظ شده است، وقتی قیمت در آنجا، قبل از حرکت به سمت بالا، جهش کرد. اگر شما برخی سفارشات را در آن سطح تنظیم کرده باشید، شما یک ورود موفق و خوب خواهید داشت. دو ساعت بعد از رسیدن به خط روند، قیمت بالا رفت؛ مانند Astro Boy که رد بول (Red Bull) خورده باشد، و در نوسانات به سمت بالا (نوسانات صعودی) به حد انفجار ( بالاترین حد خود) رسید.
آیا شما از اینکه اکنون، این را در جعبه ابزار فارکس خود دارید؛ خوشحال نیستید؟ همانطور که میبینید، ارزش دارد که از ابزار بازگشتی فیبوناچی استفاده کنید، حتی اگر شما میخواهید در باز آزمایی ِ خط روند وارد شوید. ترکیب ِ هر دوی سطوح حمایت و یا مقاومتِ قطری و افقی میتواند به این معنا باشد که سایر معامله کنندگان ، نیز به آن سطوح چشم دوختهاند.
توجه داشته باشید همانند سایر ابزارهای رسم، ترسیم خطوط روند همچنین میتواند موضوع جالبی باشد. شما دقیقا نمیدانید که سایر معامله کنندگان چگونه آنها را رسم میکنند، اما میتوانید بر روی یک چیز حساب کنید؛ یعنی اینکه روندی وجود دارد. اگر شما دیدید که روند در حال توسعه است، شما باید به دنبال راههایی برای انجام خرید باشید تا به خود شانس بهتری را برای داشتن معامله سودآور بدهید. شما میتوانید از ابزار بازگشتی فیبوناچی برای کمک به خود در یافتن نقاط بالقوه برای ورود استفاده نمایید.
استفاده از سطوح بازگشتی فیبوناچی لزوما بی خطا نیست!
در بخشهای قبل، گفتیم که سطوح مقاومت و حمایت، نهایتا میشکنند. خوب، به چگونگی استفاده از سطوح فیبوناچی برای یافتن سطوح پشتیبانی و مقاومت، توجه میکنیم. سطوح بازگشتی فیبوناچی همیشه مفید واقع نمیشوند! آنها محفوظ از خطا نیستند. اجازه دهید به مثالی که در آن، ابزار بازگشت فیبوناچی شکست میخورد نگاه کنیم.
در زیر، نمودار 4 ساعته برای GBP/USD آورده شده است.
در اینجا، میبینید که جفت ارز روند نزولی داشته است، بنابراین شما تصمیم میگیرید که از ابزار بازگشتی فیبوناچی خود برای کمک به داشتن یک هدف گیری برای یک ورود خوب، استفاده کنید. شما از نوسانات صعودی در 1.5383، با نوسانات نزولی در 1.4799 استفاده میکنید.
مشاهده میکنید که جفت ارز در سطح 50.0% در چند شمع گذشته، متوقف شده است.
شما به خود میگویید " اوه؛ این سطح 50.0% فیبوناچی، این سطح پایدار است! و زمان آن رسیده که فروش را انجام دهم."
شما در بازار فروش انجام می دهید و روز خود را با فکر اینکه با مازراتی جدید خود با اسکارلت جوهانسون در حال رانندگی هستید آغاز میکنید (کنایه از اینکه فکر میکنید سود کردهاید)
حال اگر شما واقعا در ان سطح سفارش داده باشید، نه تنها تمام رویاهای شما دود میشود، بلکه حساب شما آسیب زیادی میبیند اگر شما ریسک را به طور درستی مدیریت نکرده باشید.
به آنچه رخ میدهد، نگاهی بیندازید.
مشخص میشود که نوسانات نزولی، انتهای روند نزولی بوده اند و بازار شروع به صعود مجدد بالای نقطه نوسانات صعودی نموده است. اما به راستی درسی که در اینجا گرفته میشود چیست؟
در حالی که سطوح بازگشتی فیبوناچی ممکن است به شما در رسیدن به موفقیت کمک کند، مانند سایر ابزارهای فنی، ممکن است همیشه درست کار نکند. شما نمیدانید که آیا قیمت ممکن است قبل از آغاز روند به سطح 38.2% بازگردد یا خیر؟
گاهی، ممکن است قبل از چرخش، به سطوح 50.0% یا 61.8% برسد. متأسفتنه گاهی ممکن است قیمت، آقای فیبوناچی را نادیده بگیرد و به همه سطوح قبلی پشت پا بزند. به یاد داشته باشید، بازار همیشه پس از اینکه حمایت و یا مقاومت موقت را یافت، ممکن است روند صعودی نگیرد، و بجای آن به نوسانات صعودی و یا نزولی گذشته ادامه دهد.
یک مشکل دیگر در رابطه با ابزار بازگشتی فیبوناچی، تخمین زدن اینکه از کدامیک از نوسانات رو به بالا و یا رو به پایین استفاده شود، میباشد. افراد، با نگاه کردن در بازههای زمانی متفاوت، به طور متفاوتی به نمودارها نگاه میکنند، و مبناهای بنیادی (فاندامنتال) مخصوص به خود را دارند. این مثل این است که Stephen از Pipbuktu و آن دختر از Pipanema ، درباره اینکه نقاط نوسان صعودی و نزولی کجا باید باشند، ایدههای متفاوتی داشته باشند.
این بدین معناست که هیچ راه درست و محضی برای انجام این کار وجود ندارد، بخصوص وقتی که روند، روی نمودار خیلی واضح نباشد. گاهی اوقات اینکار شبیه یک بازی حدسی میباشد. به همین دلیل است که شما نیاز دارید مهارتهای خود را تقویت نمایید و و ابزار بازگشتی فیبوناچی را در جعبه ابزار فارکس خود برای کمک به داشتن احتمال موفقیت بیشتر داشته باشید.
سخن پایانی
در این مقاله، به دنیای شگفتانگیز اعداد فیبوناچی سفر کردیم و با کاربردهای آن در تحلیل بازارهای مالی آشنا شدیم. دیدیم که این اعداد ساده، میتوانند به عنوان ابزاری قدرتمند برای شناسایی سطوح حمایت و مقاومت، پیشبینی نقاط بازگشت قیمت و تعیین اهداف قیمتی مورد استفاده قرار گیرند.
اما به یاد داشته باشیم که اعداد فیبوناچی به تنهایی نمیتوانند تضمینی برای موفقیت در معاملات باشند. این ابزار باید در کنار سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال و همچنین تحلیل بنیادی مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر این، مدیریت ریسک و روانشناسی معاملهگری مخصوصا روانشناسی بازار فارکس نیز از اهمیت بالایی برخوردار هستند. آشنایی با اعداد فیبوناچی میتواند به شما در تصمیمگیری بهتر کمک کند، اما موفقیت نهایی در بازارهای مالی به دانش، تجربه و مهارتهای شما بستگی دارد.
حالا که به خوبی میدانید اعداد فیبوناچی چیست، در نهایت توصیه میشود که قبل از استفاده از اعداد فیبوناچی در معاملات واقعی، به طور کامل با این ابزار آشنا شده و آن را بر روی دادههای تاریخی تمرین کنید. با این کار، میتوانید درک بهتری از عملکرد این ابزار در بازارهای مالی پیدا کرده و از آن به عنوان یک ابزار مفید در استراتژی معاملاتی خود استفاده کنید.
شما تنها سه قدم تا ورود به دنیای فارکس فاصله دارید ( برای ورود روی لینک های زیر کلیک کنید):
1. ثبت نام در بازار فارکس
2. آموزش فارکس
3. دنبال کردن اخبار از فارکس فکتوری