به عبارت ساده، نرخهای بهره باعث میشوند که دنیای فارکس به حیات خود ادامه دهد! به بیانی دیگر، بازار فارکس تحت حکمرانی نرخهای بهره میباشند.
نرخ بهره یک ارز احتمالا بزرگترین عامل در تشخیص ارزش درک شده یک ارز میباشد. برای همین دانستن اینکه بانک مرکزی یک کشور چگونه سیاست پولی خود (از جمله تصمیمگیریها در خصوص نرخ بهره) را تنظیم میکند، موضوعی حیاتی است که باید در مورد آن اطلاع داشته باشید.
یکی از بزرگترین تاثیرات بر تصمیمگیری نرخ بهره از سوی بانک مرکزی ثبات قیمت یا "تورم" میباشد.
تورم عبارت از افزایش مداوم قیمتهای کالاها و خدمات میباشد.
به دلیل تورم است که مبلغی که مردم این روزها برای یک شیشه نوشابه میدهند، چندین برابر مبلغی است که والدین یا اجداد شما در 100 سال پیش میپرداختهاند.
به طور کلی پذیرفته شده است که تورم متوسط با رشد اقتصادی همراه است.
با این حال، تورم بسیار بالا میتواند به اقتصاد آسیب برساند و به همین دلیل بانکهای مرکزی همواره شاخصهای اقتصادی مرتبط با تورم از جمله شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) و مخارج مصارف شخصی (PCS) را با دقت زیر نظر دارند.
در تلاش برای حفظ تورم در سطحی مناسب، اغلب بانکهای مرکزی ممکن است نرخهای بهره را افزایش دهند که در نتیجه منجر به رشد کلی پایینتر و تورم کندتر میگردد.
این امر به این دلیل روی میدهد که نرخهای بهره بالا، مصرفکنندگان و کسب و کارها را مجبور میکند کمتر وام گرفته و بیشتر پسانداز کنند و در نتیجه فعالیت اقتصادی را تعدیل میکند. وامها گرانتر میشوند در حالیکه کار نکردن با پول نقد جذابتر میگردد.
از سوی دیگر، وقتی که نرخهای بهره کاهش مییابند، مصرفکنندگان و کسب و کارها تمایل بیشتری به وام گرفتن دارند (زیرا بانکها مقررات پرداخت وام را تسهیل میکنند)، خردهفروشی و هزینه کردن سرمایه افزایش مییابد و بدین ترتیب به رشد اقتصادی کمک میشود.
این اتفاقات چه تاثیری بر بازار فارکس دارد؟
خوب، ارزها بر نرخهای بهره متکی هستند زیرا آنها جریان سرمایه جهانی را به درون و بیرون از یک کشور هدایت میکنند. آنها چیزی هستند که سرمایهگذاران بوسیله آنها تعیین میکنند آیا در یک کشور سرمایهگذاری خواهند کرد یا به جایی دیگر خواهند رفت.
برای مثال، اگر قرار باشد شما بین پسانداز در یک حساب با 1% بهره و حسابی دیگر با 0.25% بهره یکی را انتخاب کنید، کدام حساب را انتخاب خواهید کرد؟
میگویید هیچ یک؟
بله، ما هم تمایل داریم که این کار را نکنیم و پول را زیر تشک خود بگذاریم! اما این جزء گزینههای نیست!
درست است، شما حساب با 1% بهره را انتخاب خواهید نمود.
ما هم همینطور... چون 1 بزرگتر از 0.25 است. ارزها نیز به همین شکل کار میکنند!
هر چه نرخ بهره یک کشور بالاتر باشد، احتمال تقویت ارز آن بیشتر است. ارزهایی که دارای نرخ بهرههای پایین هستند، احتمال بیشتری دارد که در طولانی مدت تضعیف شوند.
موضوع بسیار سادهای است.
نکته اصلی که باید در اینجا فرا گرفته شود این است که نرخهای بهره داخلی مستقیما بر نحوه احساس بازیگران بازار جهانی در مورد ارزش یک ارز نسبت به دیگری تاثیر میگذارند.
انتظارات نرخ بهره
بازارها با پیشبینی رویدادها و شرایط مختلف، همواره در حال تغییر هستند. نرخهای بهره نیز همینطور هستند (یعنی تغییر میکنند) اما قطعا به طور مداوم در حال تغییر نیستند.
بیشتر معاملهگران فارکس زمان خود را برای تمرکز بر نرخهای بهره تلف نمیکنند زیرا هم اینک بازار آنها را در قیمت ارز "لحاظ کرده است". چیزی که بیشتر اهمیت دارد این است که انتظار میرود نرخهای بهره به کجا حرکت کنند.
همچنین مهم است بدانید که نرخهای بهره تمایل به تغییر در راستای سیاست پولی یا به طور خاص، با پایان چرخههای پولی دارند.
اگر نرخها در طول یک دوره زمانی مدام در حال کم شدن بودهاند، تقریبا اجتناب ناپذیر است که عکس آن رخ خواهد داد.
نرخها در برخی نقاط مجبور هستند که افزایش یایند و شما میتوانید بر روی دلالانی که سعی میکنند بفهمند چه زمانی و به چه مقداری این اتفاق روی خواهد داد، حساب کنید.
بازار به آنها خواهد گفت؛ این طبیعت هیولاست. تغییری در انتظارات نشانه آن است که تغییری در دلالیها شروع خواهد شد و با نزدیک شدن تغییر در نرخ بهره، اندازه حرکت بیشتری به دست خواهد آورد.
در حالیکه نرخهای بهره با تغییر تدریجی سیاست پولی تغییر میکنند، تمایلات بازار نیز میتواند صرفا به خاطر یک گزارش به طور ناگهانی تغییر کند.
این امر موجب تغییر نرخهای بهره به شکلی شدیدتر یا حتی در خلاف جهت پیشبینی شده اولیه میگردد.
پس بهتر است مراقب باشید!
تفاوتهای نرخ بهره
یک ارز دلخواه را در نظر بگیرید.
بسیاری از معاملهگران فارکس از تکنیکی برای مقایسه نرخ بهره یک ارز با نرخ بهره ارزی دیگر به عنوان نقطه شروع تصمیمگیری در مورد اینکه یک ارز ممکن است تضعیف یا تقویت شود، بهره میبرند.
اختلاف بین دو نرخ بهره که به عنوان "تفاوت نرخ بهره" شناخته میشود، ارزشی کلیدی است که باید همواره مراقب آن باشید. این گستره میتواند به شما در شناسایی تغییرات ارزها که ممکن است مشهود نباشند کمک کند.
تفاوت نرخ بهرهای که افزایش مییابد، به تقویت ارز با بازده بالاتر کمک میکند در حالیکه کاهش تفاوت نرخ بهره به نفع ارز با بازده پایینتر است.
در مواردی که نرخهای بهره دو ارز در جهات مثبت حرکت میکنند غالبا برخی از بزرگترین نوسانات بازار را ایجاد میکنند.
افزایش نرخ بهره در یک ارز به همراه کاهش نرخ بهره در ارزی دیگر معادلهای کامل برای نوسانات شدید است!
نرخهای بهره نامی در مقابل نرخهای بهره واقعی
وقتی مردم در مورد نرخهای بهره صحبت میکنند، آنها در حال اشاره به نرخ بهره نامی یا نرخ بهره واقعی هستند.
اما تفاوت این دو چیست؟
نرخ بهره نامی همیشه تمام داستان را تعریف نمیکند. نرخ بهره نامی، نرخ بهره پیش از تعدیل شدن بر اساس تورم است.
تورم مورد انتظار – نرخ بهره نامی = نرخ بهره واقعی
نرخ نامی معمولا نرخ اعلام شده یا نرخ پایهای است که شما میبینید (به عنوان مثال، بازده اوراق قرضه).
اما از سوی دیگر، بازارها بر این نرخ تمرکز نمیکنند بلکه نرخ بهره واقعی را در نظر میگیرند.
اگر شما اوراق قرضهای داشته باشید که دارای بازده نامی 6% باشد اما تورم در نرخ سالیانه 5% باشد، در آن صورت بازده واقعی اوراق قرضه 1% است.
این اختلاف بسیار بزرگی است پس همیشه به یاد داشته باشید که بین آن دو تمایز قائل شوید.
شما تنها سه قدم تا ورود به فارکس فاصله دارید ( برای ورود روی لینک های زیر کلیک کنید):
1. ثبت نام فارکس
2. آموزش فارکس
3. تقویم اقتصادی فارکس