آشنایی با الگوی مثلث در بازار فارکس
الگوی مثلث یکی از الگوهای پرکاربرد در تحلیل تکنیکال می باشد. این الگوی نموداری به معامله گران در پیشبینی روند آتی قیمت کمک میکند. الگوی مثلثی زمانی شکل میگیرد که قیمت در یک محدوده مشخص بین دو خط روند صعودی و نزولی نوسان میکند و به تدریج به راس مثلث نزدیک میشود.
انواع الگوی مثلث
قابل ذکر است که سه نوع الگوی مثلثی در فارکس وجود دارد:
- الگوی مثلث متقارن: در این الگو، شیب خطوط روند صعودی و نزولی تقریباً برابر است و نشاندهنده تعادل بین خریداران و فروشندگان است.
- الگوی مثلث صعودی: در این الگو، خط روند صاف و افقی است و خط روند نزولی با شیب ملایمی به سمت بالا حرکت میکند. این الگو نشاندهنده قدرت بیشتر خریداران نسبت به فروشندگان است.
- الگوی مثلث نزولی: در این الگو، خط روند صاف و افقی است و خط روند نزولی با شیب ملایمی به سمت پایین حرکت میکند. این الگو نشاندهنده قدرت بیشتر فروشندگان نسبت به خریداران است.
مثلث متقارن
در آموزش پرایس اکشن متوجه خواهید شد یک مثلث متقارن، نمودار یک صورت بندی (شکل) است که در آن، شیب سقف قیمتها و شیب کف قیمتها، در نقطه ای با هم همگرا میشوند، بگونه ای که شبیه به یک مثلث بنظر میرسند.
آنچه در حین این صورت بندی اتفاق می افتد این است که بازار در حال تولید سقف قیمتهای پایینتر و کف قیمت های بالاتر میباشد. این بدین معناست که نه خریداران و نه فروشندگان، برای مشخص (واضح) نمودن روند؛ به اندازه کافی، در حال فشار روی قیمت نمیباشند. اگر این، نبردی میان خریداران و فروشندگان باشد، در آنصورت میتواند یک برابری باشد.
این ، همچنین نوعی از همگرایی نرخ (تثبیت) نیز می باشد .
در الگوی مثلثی بالا، مشاهده میکنیم که نه خریداران و نه فروشندگان نمیتوانند قیمت را به سمت جهت خود هل دهند. وقتی این وضعیت رخ میدهد، ما سقف قیمت های پایینتر و کف قیمت های بالاتر را داریم.
در هنگامی که این دو شیب به یکدیگر نزدیکتر میشوند، این بدین معناست که شکست (breakout) ، نزدیک است. ما نمیدانیم که breakout در چه جهتی خواهد بود، اما میدانیم که بازار به احتمال زیاد، خواهد شکست. نهایتا، یک سمت از بازار تسلیم خواهد شد.
پس ما چگونه میتوانیم از این وضعیت ، بهره ببریم؟
بسادگی!
ما میتوانیم سفارشات ورود را در بالای شیب سقف قیمت های پایینتر و در زیر (کف) شیب کف قیمت های بالاتر، در الگوی مثلث قرار دهیم. از آنجا که ما از قبل میدانیم که قیمت در حال شکستن است، تنها میتوانیم در هر جهتی که بازار میرود، در همان جهت حرکت کنیم (سوار شویم).
در این مثال، اگر ما سفارش ورود را در بالای شیب سقف قیمت های پایینتر قرار میدادیم، میتوانستیم به سمت یک صعود خوب حرکت کنیم.
در صورتی که شما یک سفارش ورود دیگر را در زیر شیب کف قیمت های بالاتر قرار میدادید، در آن صورت شما میتوانستید به محض اینکه اولین سفارش به هدف میرسید، دیگری را لغو نمایید.
مثلث صعودی
این نوع از الگوی نموداریِ مثلثی در زمانی رخ میدهد که سطح مقاومت و یک شیب از کف قیمت های بالاتر، وجود داشته باشد.
آنچه در طی این زمان رخ می دهد این است که یک سطح خاص وجود دارد که ، به نظر میرسد خریداران نمیتوانند از آن سطح تجاوز کنند. بهر حال، همانطور که از کف قیمت های بالاتر نشان داده میشود، آنها به تدریج، شروع به فشار روی قیمت به سمت بالا می کنند .
در الگوی مثلث صعودی بالا، مشاهده میشود که خریداران در حال آغاز به بدست آوردن قدرت هستند، زیرا آنها در حال ایجاد کف قیمت های بالاتر هستند. آنها به قرار دادن فشار روی سطح مقاومت ادامه میدهند و در نتیجه، حتما، شکست رخ می دهد.
حال سوال این است، " این به کدام جهت خواهد رفت؟" آیا خریداران قادر خواهند بود که آن سطح را بشکنند و یا مقاومت قویتر خواهد بود؟"
تعداد زیادی کتابهای نموداری به شما خواهند گفت که در اکثر موارد، خریداران در این نبرد برنده خواهند شد و قیمت، پس از مقاومت؛ شکسته خواهد شد.
به هر حال، تجربه ما نشان داده است که همیشه هم اینگونه نخواهد بود. برخی اوقات سطح مقاومت در الگوی مثلث صعودی خیلی قوی است، و قدرت خریدِ کافی برای شکست آن وجود ندارد.
در اکثر اوقات، قیمت در واقع، بالا میرود. نکته ای که ما سعی در تبیین آن داریم؛ این است که نباید توسط اینکه قیمت به کدام جهت میرود، گمراه شوید، اما باید برای حرکت در هر جهتی، آماده باشید.
در این مورد، ما یک سفارش ورود را در بالای خط مقاومت و در زیر شیب بالاترین کف قیمت ها، تنظیم میکنیم.
در این سناریو، خریداران نبرد را میبازند و قیمت به پایین رفتن خود ادامه میدهد! شما مشاهده میکنید که افت، در فاصله تقریبی مشابه با ارتفاع تشکیل مثلث رخ میدهد.
اگر شما سفارش فروش را در زیر کفِ مثلث تنظیم کنید، میتوانید ، چند pip را از آن سقوط بگیرید.
مثلث ریزشی (نزولی)
همانگونه که احتمالا حدس میزنید، مثلثهای نزولی، دقیقا مخالف مثلثهای صعودی هستند (میدانستیم که شما باهوش هستید!). در الگوهای نموداری مثلثهای نزولی، یک زنجیره از سقف قیمت های پایینتر وجود دارد که خط بالایی را تشکیل میدهد. خط پایینی، یک سطح حمایت است که بنظر نمیرسد قیمت در آن بشکند.
در الگوی مثلثی بالا، مشاهده میکنید که قیمت به تدریج در حال تولید سقف قیمتهای پایینتر است که به ما میگوید که فروشندگان در حال شروع دست آوردن برخی از مناطق در برابر خریداران هستند.
اکنون در بیشتر مواقع، تأکید میکنیم بیشتر مواقع، قیمت نهایتا، خط حمایت را خواهد شکست و به سقوط ادامه میدهد.
هر چند در برخی موارد، خط حمایت خیلی قوی بوده، و قیمت به خارج از آن جهش خواهد کرد و یک حرکت رو به بالای قوی را ایجاد خواهد نمود.
خبر خوب این است که ما اهمیتی نمیدهیم که قیمت به کجا میرود. ما فقط میدانیم که قیمت، به حوالی یک سمت خواهد رفت. در این مورد، ما سفارشات ورود را در بالای خط فوقانی (سقف قیمت های پایینتر) و در زیر خط حمایت قرار می دهیم.
در این مورد، در بالای الگوی مثلثی، شکسته شدن قیمت خاتمه می یابد. پس از شکست در بالاترین بخش، در حوالی فاصله عمودیِ مشابه (برابر) با ارتفاع مثلث، به حرکت سریع به سمت بالاتر ادامه میدهد.
قرار دادن یک سفارش ورود در بالای مثلث و رفتن ب ه سمت هدف با ارتفاعی مشابه با ارتفاع صورت بندی (شکل)، میتواند باعث ایجاد سود خوبی شود.
جمعبندی
الگوی مثلث ابزاری قدرتمند برای پیشبینی روند آتی قیمت در بازار فارکس است. با استفاده از این الگو و با در نظر گرفتن نکات ذکر شده، میتوانید معاملات سودآورتر و با ریسک کمتری انجام دهید.
شما تنها سه قدم تا ورود به دنیای فارکس فاصله دارید ( برای ورود روی لینک های زیر کلیک کنید):
1. ثبت نام فارکس
2. آموزش فارکس از صفر تا صد
3. دنبال کردن اخبار از تقویم اقتصادی فارکس